The EU in your Country Svarbus teisinis pranešimas
Kontaktiniai duomenys | Paieška tinklavietėje EUROPA
Kova su vaikų nutukimu: Europos sveiko maisto ir jo gaminimo diena
Išsiųskite šį tinklalapį el. paštuIšsiųskite šį tinklalapį el. paštuPrintPrint
2007-11-08

Už sveikatos apsaugą atsakingas ES Komisijos narys Markos Kyprianou šiandien paskelbė „Europos sveiko maisto ir jo gaminimo dienos” renginių pradžią. Šios iniciatyvos tikslas – skatinti vaikus sveikai maitintis ir taip kovoti su didėjančiu mažųjų europiečių nutukimu.Keturiolikoje valstybių narių[1] ES pareigūnai, geriausi kulinarai ir mokiniai dalyvauja renginiuose, kuriuose mokoma gaminti sveiką ir skanų maistą, skatinama sveika gyvensena.Komisijos narys Markos Kyprianou šįryt dalyvavo Briuselio Europos mokykloje vykusiose sąveikiosiose valgio gaminimo pamokose, per kurias keturi virėjai profesionalai šešiasdešimčiai vaikų kalbėjo apie sveikos mitybos privalumus.Už žemės ūkį atsakinga ES Komisijos narė Mariann Fischer-Boel drauge su žymiu Danijos kulinaru apsilankė vienoje iš Kopenhagos mokyklų. Apie 22 milijonai ES vaikų turi viršsvorį arba yra nutukę, todėl siekiama skatinti vaikus domėtis tuo, ką jie valgo, ir suteikti jiems žinių apie pagrindinius sveikos mitybos principus. Europos sveiko maisto ir jo gaminimo dienos organizatoriai – Europos Komisija ir Europos vyriausiųjų virėjų asociacija (Euro-toques).

 

    „Vaikystėje įgytų gerų įpročių žmonės veikiausiai nepraras ir suaugę. Bendradarbiaudama su Euro-toques Komisija siekia, kad žaisdami ir bendraudami vaikai suvoktų sveikos mitybos svarbą. Skatinti vaikus sveikai maitintis ir mankštintis – geriausia investicija į jų ateitį,“– sakė Komisijos narys Markos Kyprianou. 

    Vaikų nutukimas – didelį nerimą keliantis reiškinys. Nutukusių ar viršsvorį turinčių vaikų skaičius Europoje kasmet padidėja 400 000. Nutukę vaikai turi sveikatos problemų, kaip antai diabetas ar kepenų ligos, ir esama didelio pavojaus, kad vėliau sirgs širdies ligomis, vėžiu, padidės kraujospūdis, ištiks insultas, apims depresija. 

    Europos sveiko maisto ir jo gaminimo diena – dalis platesnės Komisijos kovos su nutukimu kampanijos, kuria siekiama skatinti ES piliečius sveikai maitintis ir daugiau judėti. Daugelį įpročių įgyjame vaikystėje.Todėl tikėtina, kad vaikystėje suvokę sveikos mitybos svarbą ir išmokę tinkamai maitintis asmenys suaugę taps sveikos gyvensenos šalininkais.Keliose valstybėse narėse šiandien vyksiančiuose patraukliuose ir smagiuose renginiuose šimtai vaikų bus supažindinti su sveikos mitybos sąvoka.Euro-toques virėjai drauge su vaikais gamins maistingus patiekalus, kad vaikai įsitikintų, jog sveikai maitintis gali būti smagu, o Komisijos pareigūnai kalbės apie subalansuotos mitybos ir fizinės veiklos svarbą.Kai kuriose valstybėse narėse vyks spaudos konferencijos.

    Europos sveiko maisto ir jo gaminimo dienai skirta „Mažųjų ES kulinarų“ interneto svetainė   http://eu.mini-chefs.eu.Apsilankę šioje interneto svetainėje vaikai gali įsitikinti, kad sveikai maitintis – smagu. Be to, svetainė yra Europos sveiko maisto ir jo gaminimo forumas, kuriame skelbiami geriausi sveikos mitybos reikalavimus atitinkančių patiekalų receptai ir maisto ruošos patarimai.Šioje interneto svetainėje informacija pateikiama 12 kalbų, vaikai gali žaisti sąveikųjį valgio gaminimo žaidimą ir žaisdami mokytis.

    Daugiau informacijos rasite

    http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/events/minichefs_en.htm

     

     

    [1] Belgijoje, Bulgarijoje, Kipre, Danijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Airijoje, Italijoje, Liuksemburge, Švedijoje ir Rumunijoje.

    Paskutinį kartą atnaujinta: 25 Liepa 2007  | Išsiųskite šį tinklalapį el. paštu | Į viršų