Dėmesio centre

Debate Europe
Debate Europe
Dalyvaukite diskusijose apie Europos Sąjungos ateitį

Lisabonos sutartis
Lisabonos sutartis

Europe Direct
Europe Direct
Turite klausimų apie Europą?

EUTube
EUTube
Sharing the sights and sounds of Europe

Pasisakykite!

Kultūra, švietimas ir jaunimas – Mokymas ir mokymasis visą gyvenimą – 26/11/2007

Bendra Europos kvalifikacijų sistema

Dėl lyginamosios kvalifikacijų lentelės europiečiams turėtų būti lengviau dirbti ar studijuoti kitoje ES šalyje.

Europos kvalifikacijų sistema English (EKS) – tai sistemingas kvalifikacijos klasifikavimas atsižvelgiant į įgytas žinias (t. y. tuo, ką asmuo žino ir ko gali pasiekti naudodamasis savo žiniomis), o ne į tai, kuri mokslo įstaiga išdavė diplomą. Įvairių šalių kvalifikacinės sistemos bus susietos su bendru lyginamuoju Europos etalonu.

Taip siekiama lengviau palyginti įvairiose valstybėse suteiktą kvalifikaciją ir kad, pavyzdžiui, darbdavys iš Airijos galėtų lengviau suprasti, kokią kvalifikaciją turi pretendentas į darbo vietą iš Vengrijos, ir įvertinti jo tinkamumą darbui.

Sistema oficialiai pradėta taikyti lapkričio 26 d., ir ta proga už švietimą DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano atsakingas Europos Komisijos narys Jánas Figelis paaiškino: „Tai susiję su pačia ES esme: judumu, šalių bendradarbiavimu, klestėjimo skatinimu ir pagalba piliečiams išnaudoti savo galimybes įgijus reikiamą išsilavinimą.“

EKS yra pirmoji tarptautinė sistema, į kurią įtrauktos įvairiausių rūšių kvalifikacijos: aukštojo mokslo, profesinio mokymo, suaugusiųjų ir bendrojo švietimo. Visos 27 ES valstybės narės raginamos iki 2010 m. susieti savo nacionalines kvalifikacines sistemas su naująja sistema. Tikimasi, kad iki 2012 m. kiekviena nauja kvalifikacija ES bus įtraukta į šią bendrą sistemą.

Sistema pradėta rengti 2004 m., kai nacionalines kvalifikacines sistemas teturėjo Airija, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija. Dabar tokias sistemas rengia dauguma ES šalių.

EKS papildo esamas ES programas, pvz., Europass, Ploteus ir mokymosi visą gyvenimą programą DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano, kuriomis siekiama tobulinti kvalifikacijos pripažinimo tvarką ir skatinti kiekvieną norintįjį dirbti ir studijuoti kitoje ES šalyje.




Kiti straipsniai šia tema